İçerikler (Gizle-)
Korunmasız İlişki Nedir?
Korunmasız İlişki Öncesi Bilinmesi Gerekenler
Korunmasız İlişki Adet Düzensizliği Yapar mı?
Korunmasız Cinsel İlişkide Hamilelik Nasıl Önlenir?
Cinsellikle ilgili konular toplum içinde rahat bir şekilde konuşulamadığı için bilinmeyen veya yanlış bilinen pek çok konu vardır. Bu konulardan biri de korunmasız ilişkiye girmektir. Bu sebeple korunmasız ilişkiyle alakalı akıllarda oluşan ‘’Korunmasız ilişki nedir?’’ ve ‘’Korunmasız ilişkide alınacak önlemler nelerdir?’’ gibi soruların cevabını bilmek de oldukça önemlidir. Korunmasız ilişki ile ilgili bilinmesi gerekenlere yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Korunmasız ilişkide ilk akla gelen ‘’Korunmasız ilişki sonrası ne yapmalı?’’ sorusu olur. Korunmasız ilişki sonrasında yapılması gerekenler kişiden kişiye değişir. Korunmasız ilişkiye girerken partnerinizde cinsel yolla bulaşan hastalık olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise hamilelik riskidir. Eğer çocuk sahibi olmak istemiyorsanız ilişki sonrası ilk olarak vajinal duş, sonrasında ise ilaç veya rahim içi araç gibi gerekli önlemler alınmalıdır. Vajinal duş doğru şekilde yapıldığında sağlık açısından da faydalı olur.
Korunmasız ilişki hiçbir kontraseptif metodun kullanılmadığı cinsel ilişki şeklidir. Korunma yolu olarak kondom kullanımı, rahim içi araç (spiral, diyafram vb.) veya oral kontraseptif kullanılmadığında hamilelik ihtimalinin yanı sıra hastalık bulaşma riski de olabilir. Kondom kullanılmadığı takdirde partnerlerden birbirine cinsel yolla geçen hastalık bulaşma ihtimali oluşur. Bu sebeple korunmasız ilişki tek eşlilik söz konusu olduğunda veya hastalık olmadığından emin olunduğunda tercih edilir.,
Korunmasız ilişki öncesinde ne gibi riskler alındığını bilmek gerekir. Korunmadan ilişkiye girmek demek cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve hamilelik riski anlamına gelir. Bel soğukluğu, AIDS, frengi, hepatit, siğil ve uçuk gibi hastalıklar, korunulmadığı takdirde partnerler arasında birbirine geçebilir. Bu sebeple partnerinizde cinsel yolla bulaşan hastalık olmadığından emin değilseniz korunmasız ilişkiye girmemeniz önerilir. Korunmasız ilişki ile ilgili merak edilen biri de ‘’Gebelikte korunmasız ilişki sakıncalı mı?’’ sorusudur. Partnerinizde cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmadığından eminseniz gebelikte korunmasız ilişkinin bir zararı olmayabilir. Ama yine de özellikle doğumun yaklaştığı haftalarda tavsiye edilmez.
Normal şartlarda adet döngüsü 28 günde bir gerçekleştiğinden bu sürenin 5 günden fazla uzaması sonucu adet gecikmesi oluşur. Adet gecikmesi, psikolojik ve fiziksel pek çok sebepten kaynaklanabilir. Ama bu sebepler arasında korunmasız ilişki bulunmaz. Korunmasız ilişki doğrudan adet düzensizliğine neden olmaz. Ama her ilişki sonrası olduğu gibi korunmasız ilişki sonrası kasık ağrısı görülebilir. Korunmasız ilişkinin beraberinde getirdiği bir hastalık veya gebelik durumu oluşursa o zaman adet gecikmesi veya hiç adet görmeme durumu meydana gelir. Eğer çocuk yapmayı düşünmüyorsanız korunmasız ilişki sonrasında mutlaka önleminizi almalısınız.
Gerçekleşen korunmasız cinsel ilişkide hamilelik riski yüksek olabilir. Özellikle doğurganlık için ideal yaş aralığında ve yumurtlama günlerinde yaşanan korunmasız ilişkide hamile kalınabilir. Eğer çocuk sahibi olmak istenmiyorsa ilişki sonrası mutlaka önlem alınmalıdır. Korunmasız ilişki sonrası gebelik önleme için cinsel birliktelikten sonra 72 saat içinde ertesi gün hapları kullanılabilir. İlişkinin ertesinde mümkün olduğunca erken alınması önerilir. Ne kadar erken alınırsa başarı oranı o kadar yüksek olur. [1] Ertesi gün hapları eczanelerde satılır ve paketi içinde tek adet hap bulunur. Bunun sebebi ilişki sonrası tek sefer kullanılmalarının yeterli olmasıdır. Hap kullanımından sonra 2-3 saatlik süreçte kusma meydana gelirse bu durumda yeni bir doz alınması gerekebilir. Hamileliğin önlendiği bir diğer yöntem rahim içi araç yerleştirilmesidir. İlişki sonrası ilk 5 gün içinde rahim içine yerleştirilerek önlem alınabilir. [2]
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça:
Önerilen Bloglar
Vajinit Nedir?
Genital bölgede kaşıntı, yanma ve akıntı gibi sorunlar, birçok kadının dönem dönem baş etmek durumunda kaldığı sorunlardır
Devamını OkuVajinal Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?
Bakteriler, parazitler, virüsler ve mantarlar normal şartlar altında ve denge durumunda, vajinada soruna neden olmadan yaşayabilir.
Devamını OkuHepatit C Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Hepatit C, karaciğer iltihabına neden olan Hepatit C virüsünden kaynaklanan bir enfeksiyondur.
Devamını Oku